Konsument
Stonehenge Solstice

10 BYGGNADER SOM ÄLSKAR SOLEN

Vare sig det gäller uråldriga platser eller moderna städer har solens rörelsemönster inspirerat och väckt nyfikenhet hos arkitekter i århundranden. Storslagna byggnader och monument tillåter oss att följa solens rörelsemönster och avslöjar hemliga konstruktioner och designinslag. Vi ger dig 10 exempel på landmärken som förändras i och med jordens omloppsbana runt solen. Hur många har du hört talas om?

STONEHENGE, STORBITANNIEN

Stonehenge är ett brittiskt kulturarv och ingenjörsmästerverk som genom historien har förbryllat historiker och geologer. Stonehenge består av väldiga resta stenar, vissa väger runt 25 ton, vilket har fått forskarna att spekulera om hur det har varit möjligt att transportera något så tungt innan teknologins och mekaniseringens tid. Även stenarnas syfte diskuteras. Det många dock är överens om är att dess placering vid solnedgången i vintersolståndet och soluppgången vid sommarsolståndet är av stor betydelse. Varje år flockas tusentalsbesökare vid Stonehenge - särskilt under de viktigaste dagarna i solkalendern.

KUKULCANTEMPLET, CHICHEN ITZA I MEXICO

Två gånger om året väcks denna kända pyramid, som är belägen mitt i det gamla Mayariket, till liv. Under vår- och höstdagjämningarna träffar nämligen solens strålar pyramiden på ett sätt så att en skugga i form av en ringlande orm uppenbarar sig längs de 91 trappstegen. De väldiga ormhuvudena uthuggna ur stenen vid de nedersta trappstegen framhäver effekten. Känd som den nedstigande, befjädrade ormen symboliserar den en av Mayafolkets viktigaste gudar.

PANTHEON, ITALIEN

Pantheon, Italien

Detta fantastiska tempel i hjärtat av Rom har en unik ljusinstallation. Dess kända halvsfäriska kupol har en rund ljusöppning som tillåter att solen skiner ner i templet. Nyfikenheten kring denna ovanliga design har lett till många olika teorier. 2011 uppstod en ny teori då det föreslogs att öppningen i taket kan ha fungerat som ett gigantiskt solur. Historiker upptäckte även att när solen skiner in genom öppningen i Pantheon 21 april - samma datum som Rom grundades - riktas solstrålarna mot monumentets entré. 21 april är även det datum det vore mest troligt att en kejsare skulle besöka Pantheon, så att solen lyser upp entrén just den dagen är knappast en tillfällighet.

PETRA, JORDANIEN

Denna antika stad, uthuggen direkt ur klipporna i en stor dalgång, tillhör ett av de sju underverken. Även fast Petra är en imponerande plats året om kan besökare, på vissa datum, få en ännu mer dramatisk utsikt än vanligt över denna metropolis bestående av gravar, monument och andra religiösa byggnader. Man är fortfarande inte säker på om det är meningen att solen ska lysa upp vissa områden i staden som anses vara extra viktiga under vissa tider på året. Medan forskare idag kan förlita sig på statistik och teknologi för att bekräfta solens position, förlitade sig de som byggde Petra enbart på observation.

AHU AKIVI, PÅSKÖN

Påskön i Stilla havet är en av de mest avlägsna platserna på jorden. Med en befolkning på endast 6000 personer har ön över 80.000 besökare varje år. En av de största attraktionerna är de många samlingarna av stenstatyer (moai) som finns på den lilla ytan. En av dessa samlingar, kallad Ahu Akivi, anses vara en särskilt helig plats. Platsen är hem till sju identiska moaistatyer som är vända mot solnedgången under vårdagjämningen och har sin rygg mot soluppgången under höstdagjämningen. Det är den mest astronomiska precisa platsen på hela ön.

Angkor Wat

ANGKOR WAT, KAMBODJA

Tänk Kambodja, tänk Angkor Wat. Detta tempel är inte bara den största religiösa byggnaden i världen utan även en uråldrig stad. Under elva- och tolvhundratalen var Angkor huvudstaden i det kungarike som sträckte sig från Malaysia till Myanmar. Templet själv efterliknar Meruberget, det heliga berg som anses vara universums centrum, och templets huvudtorn representerar Merubergets topp. Det är över detta torn som den stigande solen under dagjämingarna uppenbarar sig, vilket ger templet en lysande krona. 1976 genomförde forskare vid University of Michigan en noggrann undersökning av templet och föreslog att en sådan observation är betydelsefull då tidiga kambodjanska kalenderar var baserade på mån- och solcykler.

JANTAR MANTAR I JAIPUR, INDIEN

Astronomiska observatoriet Jantar Mantar i Delhi

Mellan 1724 och 1730 uppförde Maharaja Jai Singh II fem unika astronomiska observatorier. Jantar Mantar i Jaipur, Indien är det största och mest välbevarade av alla. Detta världsarv har olika geometriska instrument som kan mäta tid, förutse solförmörkelser, kartlägga stjärnor och mycket mer. Det är också hem till världens största solur. Dock är alla instrument här stora. De är byggda för att vara bestående konstruktioner snarare än mindre, traditionella instrument. Medan vissa tror att de byggdes i olika delar i landet för att kunna göra jämförelser, tror andra att de hade en politisk betydelse.

ABU SIMBEL, EGYPTEN

Abu Simbel är ett klipptempel vid Nilen och en av de mest avbildade platserna i Egypten. De två templen byggdes av kung Ramses II varav det största består av fyra 21 meter höga statyer av Ramses själv. I mitten av dessa gigantiska statyer finns en liten dörr som leder in i templet. Även om det kan verka oviktigt i jämförelse med omgivningen är det ändå uppseendeväckande att solstrålarna faller direkt på statyerna av kung Ramses II och Amun (ljusets gud) i den inre helgedomen i Abu Simbel två gånger om året. Och det är inte vilka två dagar som helst: det har föreslagits att det första datumet var Ramses födelsedag och det andra datumet den dag han kröntes till kung.

NEWGRANGE, IRLAND

Även om detta kulliknande monument kanske inte ser mycket ut för världen är det i själva verket äldre än både Stonehenge och de egyptiska pyramiderna. En gång om året under vintersolståendet avslöjas Newgranges magi. Vid soluppgång fylls monumentets inre kammare med solljus efter att ha passerat en 19 meter lång passage. Denna uråldriga plats demonstrerar hur intresset för solen (och ljuset) har spelat en viktig roll för kulturer i tusentals år. Något du ska komma ihåg är att om du vill se detta fenomen måste du vara snabb - ljuset försvinner igen efter bara 17 minuter.

MANHATTANHENGE, USA

Två gånger om året, nära vinter- och sommarsolståndet, går solen ner exakt mellan de östra och västra gatorna på Manhattan. Resultatet? En perfekt inramad sol mellan skyskraporna. Fenomenet kallas även för Manhattansolståndet, men "Manhattanhenge" myntades av en astrofysiker vid American Museum of Natural History. Han föreslog att om man i framtiden skulle gräva upp Manhattans ruiner vore det inte omöjligt att anta att det har något att göra med astrofysisk betydelse. Vidare inträffar detta även under Memorial Day och Baseball's All Star break, så i framtiden skulle det kunna antas att det var dessa två händelser man firade. Liknande fenomen kan bevittnas på andra platser i Nordamerika, exempelvis i Montréal, Chicago och Toronto.

Manhattanhenge

ALLA DELAR AV BERÄTTELSEN I KORTHET

Upplev alla belysningsberättelser

Dela sidan på sociala media