Konsument

BELYSNINGSTIPS TILL HEMMET - FÖR ALLA BUDGETAR

INSIDERTIPS FRÅN EN INDUSTRIEXPERT

Att byta ut din belysning behöver inte innebära ett tömt bankkonto. Genom att följa dessa grundläggande regler kan du få precis den looken du vill. Och för dig som söker någonting annourlunda eller vill experimentera finns det flera spännande välmöjligheter - tänk 3D-printers!

Vi satte oss ner med inredningsdesignern Gerhard Burckhardt för att få reda på mer. Med över 25 års erfarenhet av belysningsbranschen och som designer och planner för kunder som exempelvis det internationella varumärket Escada vet han verkligen vad han pratar om.

INNAN DU BÖRJAR

Gerhard Burckhardt

"Du måste alltid börja med att ta ett steg tillbaka, oavsett vilket belysningsprojekt och budget du har att jobba med," säger Burckhardt. "Idag är nästan allt möjligt, så du måste veta hur du vill ha det innan du börjar." Det du måste fundera över är exempelvis hur stor yta det är som ska belysas, vilken atmosfär du vill skapa och vilka möbler eller områden som ska stå i fokus. Vare sig det är ett familjehem, en industrianläggning eller en enrumslägenhet är sådan information grunden för alla koncept. "Dessa grundläggande beslut definierar om ljuset behöver vara varmt eller kallt, direkt eller indirekt, spritt eller reflekterande," förklarar Burckhardt.

Rummets planritning och möblering är också viktigt för belysningen. "Ljusplanering och inredningsdesign måste fungera tillsammans," berättar han för oss, och avslöjar därmed sin bakgrund inom de två branscherna. "Du kan inte planera det ena utan det andra." Ta till exempel möblers klädnad och material: "Mörka möbler absorberar ljus, medan ljusare möbler reflekterar ljus," beskriver Burckhardt. Med andra ord, ett rum med tunga gardiner och mahognymöbler behöver starkare belysning än ett rum med möbler i bokträ och ljusa material.

BRA ATT TÄNKA PÅ

Oavsett hur mycket du vill spendera finns det enligt Burckhardt några saker som det alltid är värt att investera i. Detta inkluderar dimbara ljuskällor. "En dimmerfunktion erbjuder flexibilitet och kan enkelt ändra stämningen i ett rum," förklarar han. Enligt Burckhardt är det viktigare att kunna anpassa ljuset än att kunna ändra färgen. Här märks det att han har jobbat med inredningsdesign igen: "Istället för att byta från röd till blå belysning skulle jag rekommendera varierande färg på tillbehören."

På tal om färg så finns det bara en del av rummet som Burckhardt tycker att man ska hålla neutralt: taket. "Ett av mina bästa tips när det gäller belysning är att måla eller måla om ditt tak så att det blir kritvitt," säger han. Varför? För att få en homogen belysning. "Alltför ofta kommer allt ljus från en ensam lampa som hänger från taket i mitten av rummet," förklarar han, "men detta leder ofta till ojämn och otillräcklig belysning." Som ett effektivt alternativ föreslår Burckhardt att man ska rikta om ljuset mot (det nymålade) taket vilket tillåter ljuset att reflekteras i hela rummet.

Modernt ljus vardagsrum

NÅGOT LITET ALLDELES EXTRA

"LED har öppnat upp en värld av möjligheter när det kommer till design!" Detta stämmer särskilt bra när det kommer till lampskärmar. Eftersom LED inte alstrar lika mycket värme som andra tekniker kan man använda material som förut inte varit möjliga. Det betyder att man numera kan experimentera mer med former och skärmar. "Genom att använda mjukvaruprogram och 3D-printers kan jag erbjuda individuellt framtagna lampskärmar," berättar Burckhardt. Ett resultat av de nya teknikerna är att han kan anpassa sina produkter utefter kundernas individuella önskemål i en ännu större utsträckning än någonsin förr.

SLUTGILTIGT OM KOSTNAD

Vilken budget det än gäller, stor som liten, tycker Burckhardt att man alltid ska beakta den långsiktiga kostnaden. "Jag talar av personlig erfarenhet när jag säger att LED erbjuder stora kostnadsbesparingar", säger han till oss. Han förklarar att många kan bli avskräckta av de något högre kostnaderna för LED i inköp, men att man i långa loppet tjänar på att välja LED tack vare dess utmärkta energibesparing. "Det finns även flera olika kostnadskalkylatorer online som kan räkna ut din kostnadsbesparing åt dig."

ALLA DELAR AV BERÄTTELSEN I KORTHET

Upplev alla belysningsberättelser

Dela sidan på sociala media