Konsument
Inspired by light

LJUS INPIRERAR KONST

LJUS ÄR EN TIDLÖS INSPIRATION FÖR FÖRFATTARE, MUSIKER OCH KONSTNÄRER

Ljus har varit en viktig inspiration för kreativa människor genom tiderna: från storslagna soluppgångar till frestelsen att ge efter för våra mörkare sidor. Här är några exempel på målningar, dikter, musikstycken och moderna konstintallationer som inspirerats av ljuset - hur många känner du till?

STJÄRNENATT, VINCENT VAN GOGH

Den nederländska postimpressionistiske konstnären Vincent van Gogh beskrev natten som mer levande och vacker än dagen. Denna målning, som sedan 1941 hänger i New York's Museum of Modern Art, är ett av världens mest kända konstverk. Trots att den idag kan betraktas av allmänheten var den en gång mycket privat då den visar utsikten från van Goghs rum på mentalsjukhuset i Saint-Rémy-de-Provence (minus gallret).

THE SUN, EDVARD MUNCH

När du tänker på Edvard Munch tänker du säkerligen först på hans plågade figur i målningen "Skriet." Men det finns flera mästerverk signerade den norske konstnären. Denna moderna väggmålning av en väldig, dominerande sol, till exempel, är inte lika ångestfylld men ändå på något sätt skrämmande och hypnotiserande. Den starka solens strålar lyser upp havet och det norska landskapet.

NORHAM CASTLE SUNRISE, JOSEPH MALLORD WILLIAM TURNER

JMW Turner, en brittisk romantisk landsskapsmålare som ofta kallas för "ljusets konstnär", målade genomskinligt, skimrande ljus på duken. Denna målning avbildar den flammande solnedgången över ett slott i Northumberland i England och är en av Turners mest kända målningar av ljus och atmosfär. För Turner representerade målningen Gud själv. Hans sista ord ska ha varit "Solen är Gud."

MÅNSKENSSONATEN, BEETHOVEN

Nästan tvåhundra år efter att Månskenssonaten komponerades är den fortfarande ett av de klassiska musikstycken som det lyssnas mest på. Den är sorglig, intensiv och meditativ och fångar lyssnarens fantasi. Stycket fick sitt namn efter att den tyska poeten Ludwig Regelstab sa att den första satsen påminde honom om månens sken över Lucernesjön. Enligt legenden blev Beethoven faktiskt inspirerad till att skriva musiken när han besökte en sjö i Ungern.


HERE COMES THE SUN, THE BEATLES

Nynnar du redan på låten? Denna klassiker skrevs av George Harrison för the Beatles album Abbey Road från 1969. Det sägs att Harrison kom på texten när han satt i Eric Claptons trädgård och njöt av vårens första solstrålar efter en lång, eländig brittisk vinter full av möten och hårt arbete.

DARK SIDE OF THE MOON, PINK FLOYD

De flesta CD-samlingar värda namnet har ett exemplar av Pink Floyds Dark Side of the Moon. Detta är ett av de bäst säljande albumen genom tiderna (och har legat på Billboardlistorta 741 veckor i sträck) och utforskar människors mörka sida. Mörkret som avbildas i låten sägs representera vansinne.

EN ALPSYMFONI, RICHARD STRAUSS

Lyssnar du på detta musikaliska underverk får du säkerligen känslan av att kunna bestiga berg utan att resa dig från soffan. Denna tyska kompositör avbildar en vandring i alperna genom sin musik. Musiken porträtterar mörkret innan soluppgången och den ljusnande himlen. Sedan hör vi musik som påminner om hur solen exploderar över bergen i ett väldigt crescendo som kompletteras av en rullande bastrumma och kraschande cymbaler.

Soluppgång i bergen

SOLNEDGÅNGAR, VICTOR HUGO

"Även de mörkaste av nätter har ett slut och solen kommer att stiga igen," den franska romantiska poeten, författaren och dramatikern skrev dessa kända ord i boken Les Miserables. Enligt hans fru blev Victor Hugo inspirerad till att skriva Solnedgångar - en samling på sex dikter - efter att han sett solen gå ner över Paris tillsammans med sina vänner.

THE CLOUD, CAITLIND R.C. BROWN + WAYNE GARRETT

Dessa två samtida konstnärer från Calgary undersöker ljusets sociala effekter. De arbetar med återvunna material och är mest kända för sina CLOUD-skulpturer som består av tusentals glödljuskällor och dragkedjor. Det sägs att konstnärerna har sagt att de är "förförda av den naturliga skönheten i lysande objekt" eftersom "ljus producerar säkerhet, klarhet och bevis på civilisationen."

ALLA DELAR AV BERÄTTELSEN I KORTHET

Upplev alla belysningsberättelser

Dela sidan på sociala media