Konsument
Storytelling

LJUSETS SCIENCE FICTION

HUR MODERNA BELYSNINGSTEKNIKER FÖRÄNDRAR VÅRA LIV

Det låter som en scen från en science fictionfilm: en värld där strålar av ljus återställer hjärtslag till det normala, där laser kan skapa realistiska hologram i form av personen som ringer dig och där belysning kan producera mat utan solljus. Men detta är faktiskt verklighet. Det är bara det att det inte är vår verklighet - ännu. Det forskas fortfarande på dessa innovationer som snart kan bli verklighet.

LJUSBEHANDLING FÖR HJÄRTAT

Forskare planerar att introducera ljusbaserade behandlingsmetoder för personer som lider av den potentiellt dödliga sjukdomen arytmi- ett oregelbundet hjärtslag som kan orsaka hjärtstillestånd på bara några minuter. Att behandla en patient med hjärtstillestånd med hjälp av ljus skulle tillåta läkare att återställa hjärtats normala funktion på ett säkert och smärtfritt sätt. Dagens hjärtstartare åsamkar den sjuke stor smärta i och med vågorna av elektricitet som faktiskt kan skada hjärtats vävnad.

Detta koncept kommer från läkare inom det ontogenetiska området, som kombinerar molekylärbiologi med ljussimulering för att manipulera budskapen som neuronerna skickar till varandra. Lyckade test har hittills utförts på djur och på datormodeller av människohjärtan. Tekniken behöver förfinas ytterligare innan den kan användas på människor.

LJUSBEHANDLING FÖR HJÄRNAN

Läkare kan komma att använda laser för att utföra komplicerade hjärnoperationer. Läkare använder redan laser för procedurer som exempelvis att bränna bort tumörer som formats innuti skallen. Nu hoppas hjärnkirurger att laserljus kan användas till att trigga kemiska reaktioner i hjärnvävnaden och på så sätt hålla vissa mentala störningar i schack. Hjärnlaser används också för att behandla epilepsi. Kirgurgerna styr lasern och använder kontrollerad värme för att ta bort den del av hjärnan man tror att anfallen kommer ifrån.

LJUS TROHET

Laboratory

Li-Fi, en ljusbaserad kommunikationsteknologi, kan vara vårt nästa Wi-Fi. Till att börja med är det 100 gånger snabbare. Och eftersom ljus inte kan passera genom väggar är Li-Fi både säkrare och resulterar inte i störningar i lika stor utsträckning som Wi-Fi. Teknologin använder ljusvågor, eller synlig ljuskommunikationsteknologi, istället för radioteknik för att kommunicera data.

2011 uppfann professor Harald Haas vid universitetet i Edinburgh Li-Fi, då han upptäckte att en LED-ljuskälla som tänds och släcks i en extrem hastighet kan överföra en större mängd data än vad en telefonmast kan.

 


LYS UPP FRAMTIDENS ENERGIBEHOV

Laser kan komma att användas för att möta våra framtida energibehov. Idén är att satelliter som drivs med hjälp av solenergi ska skjutas upp i en särskild orbital position där de kan samla ännu mer solenergi. Energin driver en stor laser som i sin tur skulle rikta en stråle tillbaka mot jorden där den fångas upp innan den görs om till elektricitet. Ett tillräckligt stort antal av dessa satelliter skulle kunna tillgodose en stor del av vårt energibehov.

AVBILDA MED LJUS

Minns du bilden av prinsessan Leia som flyter in i bilden i den första Star Warsfilmen från 1977? Föreställ dig att du sitter hemma och ett Star Warsliknande 3D-hologram av dina kära uppenbarar sig när de ringer på telefonen. Experter tror att vi är nära att kunna introducera riktiga hologram tack vare framsteg med plasmalaser som tillåter att vi ser ljus utan att det behöver studsa från en yta.

LJUS OCH HÄLSA

Håll koll på din hälsa med medicinska mätmetoder som kan integreras i klockor, smartphones eller träningsarmband. Optiska sensorer tillåter dig att observera din hjärtrytm, puls och till och med syremättnaden i blodet när du är ute och springer, tränar eller bara lever livet. Sensorprodukter, exempelvis Osram Opto Semiconductors, använder en högeffektiv chipteknologi som ger extremt pålitliga resultat.

ODLA MED LJUS

604421_Horticultural Lighting LED Fixture and Scientist

Alla vet att spannmål behöver solljus för att växa. Men är det verkligen så? Vertikala farmer är den senaste storstadstrenden och producerar grönsaker på ett mindre område och med mindre inverkan på miljön än traditionella farmer och drivs av en speciell LED-belysning. Belysningstillbehör till växter, som till exempel Osrams Oslon SSL 660 nm och SSL 450 nm LED, gör så att växter och plantor kan växa året om och fel I produktionen på grund av extrema väderförhållanden, som exempelvis torka och översvämningar, kan undvikas. Växterna omvandlar de specifika våglängderna av ljus till kemisk energi som en del av den fotosyntetiska processen.


SMARTA SKÄRMAR

Organic light-emitting diode technology (OLED) blir vanligare och vanligare i smartphonernas skärmar. Experterna talar redan om smartphonemodeller med böjbara skärmar och skärmar som man kan vika. Den avancerade skärmteknologin tillåter en mindre skärm och starkare färger, vilket drar mindre batteri än dagens smartphoneskärmar.

ALLA DELAR AV BERÄTTELSEN I KORTHET

Upplev alla belysningsberättelser

Dela sidan på sociala media