Professionell
PostNord

Global energioptimeringstrend återspeglas i Postnord

50% ökning av ljuseffektivitet

Snabb fakta
 
  • Broendby, Danmark, 2017
  • Projekt: Packningscentralen i Broendby, Danmark
  • Användningsområde: Industri och logistik
  • Tillämpning: Lagerlokaler, produktionsområden, kontor, utomhusområden, cafeteria och kök
  • Teknik: LED-armaturer
  • Armaturer: LEDVANCE High Bay, LEDVANCE Floodlight, LEDVANCE Panel, LEDVANCE Damp Proof, LEDVANCE Downlight, LEDVANCE Surface
Energibesparingar och fördelar
 
  • All traditionell belysning har ersatts med energieffektiva LED-armaturer
  • 50 % högre ljuseffektivitet med en betydlig mindre energiförbrukning
  • Årliga kostnadsbesparingar på 94 000 € och en återbetalningstid på 3,5 år
  • Mer än 1200 armaturer har bytts ut

Utmaning: En pågående resa mot ambitiösa energioptimeringsmål

Med fler än 33 000 anställda i Danmark och Sverige är PostNord det största logistikföretaget i Norden. Varje år sorteras 5 miljarder brev och 142 miljonder paket som sedan distribueras till 25 miljoner invånare och 2 miljoner företag runt om i Norden.

PostNord har som mål att reducera sina CO2-utsläpp med 40 % innan år 2020 (baserat på 2009 års utsläpp). Den ambitiösa strategin har resulterat i många olika projekt. Att byta ut konventionell belysningsteknik med mer energieffektiv LED-belysning är ett av de. Under de senaste åren har PostNord renoverat en byggnad åt gången. Nyligen uppgraderades inom- och utomhusbelysningen hos den stora packningscentralen i Broendby till en mer energieffektiv belysningslösning. En uppgradering som också förbättrade ljusförhållandena avsevärt.

Lösning: LED-armaturer är framtiden

Under de senaste åren har belysningsbranschen bevittnat en snabb övergång från traditionell teknik som halogen till modern LED-belysning. En av de största tillväxtområdena är marknaden för standardiserade LED-armaturer med integrerade, ej utbytbara lysdioder. Lysdioder är inte bara energieffektiva, men kvaliteten är så bra att de flesta LED-armaturer blir utbytta på grund av renoveringar eller omkonstruktioner innan lysdioden slutar att fungera. Även enhetspriset på LED har sjunkit drastiskt, vilket betyder att fler företag kan göra stora kostnadsbesparingar genom att byta till högkvalitativ LED-belysning.

PostNord har fått en fördjupad teknisk kunskap och god rådgivning som Kvalitek tillhandahållit som deras rikssträckande rådgivare och projektledare. Tillsammans har de valt att använda LED-armaturer från LEDVANCE. Det att produkterna har en livslängd på ca 15 år (50 000 timmar B70/L50), en garantitid på 5 år och en väldigt kort leveranstid är bara några av anledningarna till varför PostNord valde LEDVANCE produkter. Men också det att LEDVANCE LED-armaturer som användes till projektet i Broendby endast har en installationshöjd på 2 cm. Tack vare den smala profilen är de enkla att installera och de har haft den lägsta installationskostnaden någonsin hittils enligt anläggningschef Henrik Seemann. De har inte heller behövt tänka på att PostNords känsliga produktionsmaskiner blir påverkade under intallationen.

"Med en äldre armatur så är det inte ett byte av ljuskällan som är den bästa lösningen då den inte alltid ger den bästa ljuseffektiviteten. Allt eftersom tiden går kommer man även att behöva byta ut olika delar på armaturen som socklar och kablar. Om man istället byter ut hela armaturen undgår man merkostnader kring reparation och får genast en bättre lösning" säger Michael Hansson från Kvalitek.

I Broendby har PostNord bytt ut fler än 1200 armaturer i sina lagerlokaler, packningscentral, kontor, cafeteria, kök och en del av sin utomhusbelysning.

PostNord

Fördelar: Bättre ljus, mindre CO2 utsläpp, lägre driftskostnader och nöjda medarbetare

De nya LED-armaturerna ger två gånger mer ljusflöde än de gamla armaturerna. Detta är speciellt uppskattat av den personal som jobbar nattskift då de får ett naturligt starkt ljus från den nya LED-belysningen. De nya armaturerna drar 50 % mindre ström och avger mindre värme. Tack vare det här så behövs inte längre fläktar att kyla ner rummen. Allt som allt så har man reducerat den totala energiförbrukningen Med en livslängd på 15 år och en produktgaranti på 5 år får PostNord många fördelar genom att använda LEDVANCE LED-armaturer och de planerar att använda samma belysningslösning till nästa projekt.

"Samarbetet med Kvalitek som en rikssträckande installtionspartner och LEDVANCE som belysningsleverantör har varit en unik interaktion mellan enastående service och en stor förmåga att förstå vårt behov som kund och erbjuda en lösning som vi önskar, liksom den mycket höga kvaliteten på produkterna" säger Henrik Seemann och avslutar: "Projekt som det här kommer göra att vi lyckas nå våra miljömål för 2020".

Samarbetet med Kvalitek som en rikssträckande installtionspartner och LEDVANCE som belysningsleverantör har varit en unik interaktion mellan enastående service och en stor förmåga att förstå vårt behov som kund och erbjuda en lösning som vi önskar, liksom den mycket höga kvaliteten på produkterna.

ALLA BELYSNINGSPROJEKT I KORTHET

 

Inspireras av belysningsprojekt.

Intresserad av relaterat innehåll?

Dela sidan på sociala media