Konsument

BADA I RAMPLJUSET: LED-BELYSNING I BADRUMMET

TIPS OCH IDÉER

På morgonen vill du lägga grunden för den kommande dagen. På samma sätt vill du efter en stressig arbetsdag slappna av i ett stämningsfullt badrum. Men ibland måste det vara ljust för att du ska kunna göra dig redo att gå ut. Det kräver en smart belysningsplan som alltid anpassar sig efter dina behov. Ett badrum utan fönster kräver särskilt bra planering. Med smart LED-belysning kan du lysa upp ditt badrum på ett flexibelt sätt för att säkerställa bästa möjliga belysning. Och belysning kan även påverka humöret med skiftande färger. Tänd, koppla av i slutet av dagen – och minska dina elkostnader medan du ligger i badet tack vare pengabesparande LED-teknik.

BADRUMSBELYSNING – VAD GÖR VAD?

CHECKLISTA

spegelbelysning

När du planerar ditt badrum ska du vara uppmärksam på de olika kraven för badrumsbelysning:

  • Grundbelysning med taklampor, infällda spotlights eller vägglampor som fyller badrummet med ljus när det behövs.
  • Avslappnande belysning: indirekt belysning som skapar en mysig atmosfär, t.ex. infällda LED-spotlights i badkaret eller kakelbelysning.
  • Makeup och styling: spegelbelysning i kombination med takbelysning, eller till och med en spotlight över spegeln.
  • Belysa badrum utan fönster: en LED-panel med dagsljus som taklampa ger behaglig artificiell belysning som ersättning för dagsljus i badrum som saknar fönster.

LED-PUNKTBELYSNING

FÖR EN OPTIMAL BELYSNINGSPLAN I BADRUMMET

Perfekt grundbelysning erbjuder individuellt justerbara spotlights för badrummet. Om du behöver starkt ljus för att vakna till en mörk vintermorgon ska du sätta igång alla spotlights samtidigt. Under ett stämningsfullt spabad med dämpad belysning behöver du bara använda en eller två spotlights som indirekt ljus. Detta gör att dusch, handfat och toalett kan tändas upp separat. Helst väljer du dimbara spotlights för att anpassa ljuset: 8 000 lumen för morgonljus, 4 000 lumen för avslappnande skymningsljus. Roterande och vridbara LED-spotlights som är infällda i taket är perfekta för dekorativ belysning, till exempel av en väggfördjupning eller en bild. I ett badrum utan fönster kan LED-paneler med dagsljus som integrerats i taket kompensera för avsaknaden av dagsljus.

Spotlights i badrummet

TYDLIGT OCH KONCIST

FÅ SVAR PÅ DINA FRÅGOR

1. Vilken färgtemperatur passar bäst för badrumsbelysning?

Din badrumsbelysning måste ge både starkt ljus för stajling och varm spabelysning. 3 500–4 000 kelvin (neutralt vitt ljus) är perfekt för starkt ljus. Varmt vitt ljus till gyllene ljus mellan 2 700 och 3 300 kelvin främjar avslappning.

2. Kan du belysa ett badrum utan elförsörjning?

Vanligtvis måste du ha någon form av elförsörjning – såvida du inte använder stearinljus. Om det inte finns någon strömanslutning kan du dock använda mobila spotlights som drivs av ett laddningsbart batteri för belysning.

3. Vilken IP-klassificering krävs för badrumsbelysning?

På grund av den höga luftfuktigheten i badrum och risken för vattenstänk är belysningsalternativen för badrum ganska begränsade. Tack vare LED är detta inte längre ett problem. När du köper badrumsbelysning väljer du rätt IP-klassificering:

  • IP44 (stänkskyddad) är lämplig för allmän användning i badrummet.
  • IP65 (tålig mot vattenstrålar) kan användas runt duschen och badkaret.
  • IP67-ljuskällorna är vattentäta även när de är tillfälligt nedsänkta. De är perfekta för direkt belysning i duschar eller badkar.

FÖRVANDLA DITT BADRUM TILL ETT SPA

POSITIONERING AV LED-BELYSNING I BADRUM

Färgad spegelbelysning

För att hjälpa dig att varva ner efter dagen behöver du bara tända vissa ljuskällor och färger – vårt tips:

  • Olika färger har olika effekter på människor. Gult är humörhöjande, medan grönt lugnar nerverna och stimulerar återhämtning. Ljusblått hjälper rastlöshet och sömnstörningar, och slutligen främjar rött blodcirkulation och värme. Om du vill använda färgterapi hemma kan du installera LED-spotlights i badrummet över badkaret eller LED-lysrör som du kan styra via en app.
  • Kakelbelysning i badrummet med LED-lysrör kan vara mycket stämningsfullt. Du kan till exempel använda dem runt kanten av kaklade partier i badrummet eller längs med taket.
  • Ytterligare alternativ för indirekt belysning i badrummet inkluderar diskret upplysta hörn eller bilder, eller en armatur som är integrerad i taket.

Designa din belysningsplan för badrummet med mångsidiga LED-ljuskällor som gör att ditt badrum alltid är optimalt upplyst! God morgon, ny teknik.

Dela sidan på sociala media