Konsument

LYS UPP DERAS LIV

TIPS PÅ BELYSNING I BARNRUMMET

Från den ljusa taklampan till den dämpade nattlampan och projicerade, blinkande stjärnor i taket – det går att göra så mycket med belysning i barnkammare och barnrum idag. Eftersom dina små använder sitt rum för många olika aktiviteter måste belysningen vara flexibel. Med en smart LED-belysningsplan kommer både dina barns och dina ögon att lysa upp. Effektiva glödlampor sparar energi i det långa loppet och kan hjälpa hushållskassan att räcka lite längre.

VIKTIGA DELAR

FÖR BELYSNING AV BARNENS SOVRUM

läsbelysning

Du bör definitivt ha med dessa delar i din belysningsplan:

  • Grundbelysning med tak- och vägglampor ger tillräckligt med ljus för att belysa en barnkammare när det är mörkt eller mulet ute. På så sätt vaknar ditt barn upp med tillräckligt mycket ljus för att leka och utforska under dagen och på kvällen.
  • När de blir lite större och sitter vid skrivbordet och ritar eller behöver koncentrera sig behövs ytterligare en ljuskälla.
  • På nattduksbordet kan lampan ge ljus för läsning före läggdags.
  • Barnvänliga nattlampor tar bort mörkerrädslan, särskilt för mycket små barn.

GÅ PÅ ETT LJUST ÄVENTYR

EN SNABBTITT PÅ LAMPOR FÖR BARNRUM

Taklampan i ett barnrum kan vara ganska färgstark och fantasifull. Lägg sedan till flera spotlights och rikta dem mot de viktigaste punkterna i rummet – till exempel skrivbordet, målarstaffliet eller lekområdet med ett tält eller ett dockhus. Alternativt kan du använda en färgglad hängande ljuskälla i barnkammaren. Speciellt små barn gillar lekfulla designer som djur, stjärnor eller prickar på lampskärmen. Ljuskällan i taket ska lysa upp hela rummet jämnt så mycket som det är möjligt.

I ett barnrum kan du använda en vägglampa för att ge ljus till ett visst område. Låt återigen din, eller barnets, fantasi sätta gränserna. Det finns till exempel molnformade vägglampor med små LED-lampor som ser ut som en stjärnhimmel. Eller fjärilar vars vingar lyser upp tack vare individuella LED-lampor som är gömda. Vägglampor är perfekta för lekområdet eller, för äldre barn, en lounge där de kan umgås med vänner.

En annan viktig del av belysningen i ett barnrum är skrivbordslampan som ger ljus till läxområdet. Om skrivbordet är en del av en vägg med hyllor eller integrerad i en våningssäng kan du använda en klämlampa som inte tar så mycket plats.

Barnens rum

TYDLIGT OCH KONCIST

FÅ SVAR PÅ DINA FRÅGOR

1. Vad är en hälsosam färgtemperatur för ett barnrum?

Varmt vitt ljus mellan 2 700 och 3 300 kelvin räcker för barnrummet.

2. Vilken typ av ljuskällor passar bra i barnens rum?

LED-belysning rekommenderas för barnens sovrum, eftersom moderna LED-glödlampor inte blir lika varma som äldre glödlampor och andra armaturer. Barnen bränner sig inte om de oavsiktligt (eller avsiktligt) rör vid glödlamporna. Dessutom är LED mer miljövänligt och mer effektivt än andra ljuskällor.

3. Vad mer måste jag ta hänsyn till när det gäller belysning i barnkammare?

Säkerheten är av största vikt i barnkammaren. Om du använder hängande lampor i barnkammaren måste kablarna kontrolleras regelbundet. Eftersom halogen är mycket ljust och lätt att bländas av rekommenderas inte dessa lampor för belysning i barnkammare. Eftersom halogenljuskällor producerar en hög värmenivå bör de i allmänhet hållas på det rekommenderade avståndet från brännbara material. Sist men inte minst är det viktigt att komma ihåg att barnsäkra alla vägguttag.

SPÄNNANDE DAGAR, AVKOPPLANDE NÄTTER:

LED-NATTLAMPOR ATT SOMNA TILL

Är barnen rädda för monstret under sängen eller tycker de inte om att vara ensamma i mörkret? Med dessa tips kan du se till att de känner sig trygga och säkra när de ska sova:

  • En sänglampa med barnvänlig design uppmuntrar barn att läsa på kvällarna innan de somnar.
  • En LED-bordslampa med stjärneffekt sprider varmt ljus i mörkret och tack vare lysdioder projiceras blinkande stjärnor på väggen eller i taket. Om lampan har en timer släcks den automatiskt efter en stund.
  • Om du vill ha en ljuskälla tänd hela natten passar det perfekt med en som placeras i ett uttag och lyser upp golvet. Då ser barnet att inga monster gömmer sig där.

Viktigt: en nattlampa ska inte hindra att barnen somnar, så välj mörka färger som varmt rött eller harmoniskt grönt. Se även till att uttag i närheten av nattduksbordet är barnsäkrade.

Med en barnvänlig LED-belysningsplan kan du vara säker på att ditt barn alltid känner sig tryggt och säkert. Se barnens ögon gnistra skarpare än lysdioderna!

lämpliga produkter för belysning av barnens sovrum

Dela sidan på sociala media