Konsument

BELYSNING FÖR VÄLMÅENDE
IDÉER FÖR LED-BELYSNING I VARDAGSRUMMET

Vardagsrummet är en plats att må bra. Vi tillbringar avkopplande timmar på soffan efter arbetet eller tillsammans med vänner på helgen. Vardagsrumsbelysningen ska vara utformad för att vara flexibel. Med en modern LED-belysningsplan kan dina kreativa belysningsidéer bli till verklighet. Det bästa av allt? Du sparar även energi när du kopplar av med LED-belysning.

VIKTIGA DELAR
FÖR DIN VARDAGSRUMSBELYSNING

Vardagsrumsbelysning
Det här är de viktigaste lamporna för belysningen i vardagsrummet:
 
  • Takbelysning för att lysa upp hela rummet
  • Stämningsfull bakgrundsbelysning som golvlampor, hängande lampor, vägglampor eller LED-lister
  • Dekorativ accentbelysning för precis belysning av specifika områden med downlights/LED-spotlights
  • Arbetsbelysning för riktad ljushet, till exempel för att läsa eller lägga pussel i soffan

DET HÄNGER PÅ BLANDNINGEN
LED-LJUSKÄLLOR FÖR ETT BEKVÄMT VARDAGSRUM

För att du ska kunna lysa upp hela vardagsrummet vid behov bör du använda en LED-taklampa. Det kan vara en enda panel med flera integrerade lampor eller spotlights som du strategiskt justerar, eller en klassisk hängande lampa. I ett stort eller L-format vardagsrum är enskilda spotlights som är integrerade i taket ett bra val. De säkerställer optimal belysning av hela rummet.

Tips: Med dimbara LED-lampor kan du justera ljusstyrkan som du vill.

På kvällen är den stora taklampan vanligtvis släckt. Belysningen i vardagsrummet är nu fokuserad på komfort. Lågt hängande lampor över en skänk, en golvlampa i hörnet och en dekorativ bordslampa på sidobordet bredvid soffan ger ett varmt ljus. Använd ett runt bord eller en liten skänk för att förvandla ett tomt hörn i vardagsrummet till en dekorativ ö av ljus, till exempel med en upplyst prydnadssak. Har du bilder eller målningar på väggen? Sätt en lampa ovanför eller nedanför bilden för att diskret lysa upp den på kvällen.

Var särskilt uppmärksam på antalet uttag i vardagsrummet när du planerar. Använd vid behov batteridrivna lampor eller förlängningssladdar som du kan gömma bakom möbler på ett diskret sätt.

Vardagsrumsbelysning

TYDLIGT OCH KONCIST
FÅ SVAR PÅ DINA FRÅGOR

1. Hur många lumen bör vardagsrumsbelysningen ha?

Eftersom vardagsrummet huvudsakligen används för avkoppling bör belysningen inte vara för ljus. Vi rekommenderar 100 lumen per kvadratmeter. Om ditt vardagsrum är 20 kvadratmeter behöver du totalt 2 000 lumen. Taklampan i mitten av rummet kan till exempel bidra med 730 lumen (vilket motsvarar en konventionell 60-wattsglödlampa), medan indirekta armaturer för bakgrundsbelysning ger 100–200 lumen vardera.

2. Vilken färgtemperatur passar bäst för vardagsrumsbelysning?

Varmt vitt ljus mellan 2 700 och 3 300 kelvin anses passa bra i vardagsrummet.

STRÄCK UT DIG:

LED-BELYSNING I VARDAGSRUMMET FÖR AVKOPPLING

Vardagsrumsbelysning

Tack vare moderna LED-lampor kan du gå loss med kreativiteten för belysningen i vardagsrummet. Här följer några förslag för att skapa bästa möjliga miljö:

  • Skapa olika sinnesstämningar med hjälp av LED-lister som löper längs med hyllor eller sidobord och som du kan ändra färg på – lugnande grönt, uppfriskande orange eller förföriskt rött – via en app eller fjärrkontroll.
  • Individuella spotlights riktar uppmärksamheten till prydnadsföremål som en antik vas eller träsniderier som du har tagit med dig från en semester i Afrika.
  • Dimbara vägglampor eller hörnspotlights ger bakgrundsbelysning i perfekt harmoni.
  • Dekorera sidobord, hyllor och fönsterbrädor med LED-belysning, klä träd eller lampkupor med dussintals små LED-lampor.
  • Smart vardagsrumsbelysning kan enkelt styras från soffan via en app eller med röstkommandon. Imponera på dina gäster genom att lysa upp hela vardagsrummet i ett svagt rött ljus eller genom att tända bakgrundsbelysningen på väggarna med bara några ord!
Börja planera din vardagsrumsbelysning nu med en blandning av olika LED-ljuskällor och andra glödlampor!

lämpliga PRODUkter För din vardagsrumsbelysning

Dela sidan på sociala media