Konsument
home office LED

LED-BELYSNING FÖR ATT FRÄMJA KONCENTRATION OCH KOMFORT

TIPS OCH IDÉER FÖR HEMMAKONTORET ELLER ARBETSRUMMET

Det krävs mer än ett skrivbord och en dator för att arbeta hemifrån på ett framgångsrikt sätt. Med en genomtänkt LED-belysning kan du göra ditt hemmakontor till en bekväm plats. Du kan till och med öka koncentrationen eftersom rätt ljus gör att du blir piggare och mer effektiv. Tack vare den smarta LED-tekniken kan du även sänka dina elräkningar. Vad väntar du på? Håll koncentrationen uppe när du jobbar hemifrån genom att utveckla din egen belysningsplan idag.

RÄTT LJUSEFFEKT

FÖR DIN ARBETSPLATS I HEMMET

Rätt ljuseffekt

Inte för ljust, inte för mörkt – vilken belysningsnivå är bäst för kontorsbelysning i ett arbetsrum? Den europeiska standarden DIN SS-EN 12464-1 ger praktisk vägledning om belysning av arbetsplatser inomhus. Det här är de viktigaste belysningsparametrarna:

 • Arbetsområde: 500 lx
 • Direkt omgivning: 300 lx
 • Bakgrund: 100 lx
 • Gångar/korridorer: 100 lx
   

De två sista parametrarna gäller huvudsakligen kontorsbelysning i stora utrymmen och anläggningar. De första två punkterna är dock viktiga för ditt hemmakontor. För att uppnå kontorsbelysning på 300 lux ska en LED-ljuskälla med minst 600 lumen användas. Du kan uppnå 500 lux för din arbetsplats med en skrivbordslampa på 1 000 lumen. Som jämförelse ger en ljus, solig dag utomhus upp till 100 000 lux.

DEN OPTIMALA SKRIVBORDSLAMPAN HJÄLPER

DIG ATT KONCENTRERA DIG PÅ ARBETET

För att säkerställa att ljuskällan på skrivbordet är så effektiv som möjligt bör du välja din skrivbordslampa noggrant. En vinkellampa är perfekt, eftersom du kan justera lampan om och om igen (till exempel om du har problem med skrivaren på ett sidobord eller om du regelbundet tittar på en bok bredvid den bärbara datorn). Om ditt skrivbord inte är tillräckligt stort för en bra skrivbordslampa kan du välja en klämlampa som du kan fästa på en hylla ovanför skrivbordet.

skrivbordslampa

TYDLIGT OCH KONCIST

FÅ SVAR PÅ DINA FRÅGOR

1. Vilken färgtemperatur är det bästa valet för mitt arbetsrum?

Färgtemperatur mäts i kelvin:

 • Varmt vitt ljus: 2 700 Kelvin
 • Neutralt vitt ljus: 3 300–6 500 kelvin
 • Vitt dagsljus: över 6 500 kelvin
   
Belysning för ett arbetsrum eller hemmakontor ska vara minst 4 000 kelvin. Starkt ljus med mycket blåa toner håller dig alert, aktiv och främjar koncentrationen.

 

2. Vilken typ av ljus ska jag använda för ett arbetsrum?

Moderna LED-ljuskällor är energisnåla och hållbara. Det konstanta lugna och flimmerfria ljuset har en gynnsam effekt på dina ögon. Med den extra dimfunktionen för varmare ljus kan du enkelt justera färgtemperaturen när det behövs för att anpassa den till belysningsförhållandena utomhus.

VAR KREATIV!

UTFORMA EN BELYSNINGSPLAN FÖR DITT HEMMAKONTOR

Utforma en belysningsplan för ditt hemmakontor

När du börjar att skapa ditt hemmakontor bör du överväga vilken som är den optimala belysningen för arbetsplatsen med en blandning av dagsljus, direkt och indirekt belysning:

 • Ditt skrivbord ska helst placeras i sidled mot ett fönster. Tillräckligt mycket dagsljus faller då på arbetsytan utan att blända dig. Samtidigt kan du alltid låta ögonen blicka ut i fjärran – det hjälper ögonen och sinnet att slappna av.
 • En ljus grundbelysning är avgörande för att hålla motivationen uppe på vintern och under molniga dagar. Modern LED-belysning är perfekt: du kan sprida ut flera spotlights över hela taket för att rummet ska bli jämnt upplyst. Beroende på dina behov kan du tända alla spotlights eller bara några. På ljusa, soliga dagar kan LED-belysningen i taket vara helt släckt. Alternativt ger hängande belysning det grundläggande ljus som behövs.
 • I arbetsrummet rekommenderas punktbelysning vid normalt dagsljus. Dessutom kan du skapa enskilda öar av ljus i rummet: En stämningsfullt belyst bild på väggen, en LED-golvlampa (t.ex. en uppåtriktad lampa) i hörnet och en LED-bordslampa på en hylla är bara några kreativa idéer för att skapa en harmonisk arbetsrumsbelysning.

Du kan skapa en mysig arbetsplats även med framhävande belysning. Designa din personliga LED-belysning för hemmakontoret nu!

LÄMPLIGA PRODUKTER fÖR ATT BELYSA hemmakontoret

Dela sidan på sociala media