Konsument

TIPS OM SMART HALLBELYSNING MED LED

VÄLKOMNA KREATIVITETEN

Hallen är en utmaning när det gäller optimal belysning. Det är ofta ganska smalt utan naturligt dagsljus. Med rätt armaturer ser en hall inte bara ljus och inbjudande ut, den kan även upplevas som större. Dessutom är effektiv korridorbelysning viktig för säkerheten. Det är bra att använda olika LED-ljuskällor för att belysa hallen på bästa sätt. Tack vare pengabesparande glödlampor kommer du snart att få nästa trevliga överraskning – din elräkning.

OPTIMALA DELAR

AV HALLBELYSNINGEN

Hallbelysning

Din korridorbelysning bör helst innehålla följande delar:

 • Genomtänkt allmänbelysning för att lysa upp hallen ordentligt. Små infällda lampor eller spotlights i taket är bra för långa korridorer: de bör fördelas så att korridoren är jämnt upplyst. En ensam taklampa passar perfekt för en kvadratisk entré. Beroende på din personliga stil kan detta vara moderna spotlights eller en dramatisk kristallkrona.
 • En vägglampa ger extra belysning vid klädhängare.
 • Hallen behöver inte alltid vara helt upplyst. Om du vill göra det enklare för gästerna att hitta i huset, eller bara ge sken av att någon är hemma, kan du till exempel välja riktad accentbelysning som LED-lysrör som löper längs med listerna eller enskilda downlights.
 • Funktionella lampor med rörelsedetektorer är verkligen energisparande underverk. Om någon kommer in i korridoren tänds belysningen i hallen automatiskt och släcks igen efter några minuter.
 • Batteridrivna lampor passar perfekt i korridorer med få eller inga eluttag. De kan även användas som dekoration i ett skåp.

 

SNABB CHECKLISTA

VILKEN BELYSNINGSPLAN PASSAR FÖR VILKEN HALL?

Hitta den optimala belysningen för varje hall: i exempelvis äldre fastigheter med högt i tak passar en hängande lampa i hallen perfekt, men när takhöjden är lägre kan den ta upp för mycket plats. Den här checklistan hjälper dig att välja:

Hallens form \
Belysning
Lång och smal Kvadratisk Högt i tak Inget dagsljus
Spotlights i taket
Vägglampor
LED-lister
Bordslampor på sidobord
Hängande ljuskällor

KOM HEM SÄKERT

TACK VARE SMART HALLBELYSNING

LED-ljuskällor med rörelsedetektorer garanterar din säkerhet när du lämnar huset eller kommer hem i mörkret. Trappor glöms dock ofta bort. Även dessa måste vara ordentligt upplysta för att minska risken att snubbla. Och som namnet antyder är säkerhetslösningen SMART just smart: styr din SMART+-hallbelysning via en app på din smartphone. Om du sitter fast i trafiken på vägen hem eller bestämmer dig för att gå ut med vänner efter jobbet kan du via appen tända LED-belysningen i hallen och andra rum – så att det ser ut som att du är hemma.

Hallbelysning med SMART+

TYDLIGT OCH KONCIST

FÅ SVAR PÅ DINA FRÅGOR

1. Vilken ljusstyrka och -temperatur passar bäst för hallbelysningen?

Helst bör du använda två olika ljusfärger: normalt vitt (från 3 300 kelvin) ger den ljusstyrka som krävs för att du ska komma igång på mörka vintermorgnar och passar bra för takbelysning. Ljusstyrkan ska vara minst 100 lumen. För att du ska se var du sätter fötterna ordentligt i en trappa är 150 lumen bättre.

2. Vilken typ av ljus ska jag använda i en hall?

LED står först i ledet. LED-lampor har inte bara en särskilt lång livslängd, de är även mycket energieffektiva. Du behöver inte oroa dig över att byta ut infällda lampor och andra glödlampor under flera år.

KOM IN

TIPS FÖR INBJUDANDE LED-BELYSNING I HALLEN

SMART+-lampor för lister

LED-lampor ger kreativa sätt att belysa dina favoritdelar av en hall. Här är några idéer för stämningsfull hallbelysning:

 • En LED-bordslampa på ett bord eller en skänk
 • Downlights på väggen
 • Spotlights i trappan
 • Färgskiftande LED-lister (som styrs via en app eller fjärrkontroll) över en spegel eller längs väggen
 • Indirekt belysning med spotlights över bilder eller krukväxter
 • Speglar och ljus kan få små och smala korridorer att verka större

 

Släpp in ljuset: välj rätt LED med energisparande glödlampor för hallen och skapa en egen plan för korridorbelysning!

lämpliga produkter av hallbelysningen

Dela sidan på sociala media