Konsument

MATLAGNING, BAKNING, GRILLNING, BELYSNING:

LED-KÖKSIDÉER FÖR DITT HEM

Livet brukar kretsa kring köket: förberedelser, matlagning och samtal. Allt detta kräver olika ljusförhållanden beroende på köksområde och, naturligtvis, dina behov. Du kan vara lika kreativ med modern LED-köksbelysning som när du lagar mat – utan att något bränns. Dessutom gör energisparande belysning att dina elkostnader sjunker.

VIKTIGA DELAR

FÖR KÖKSBELYSNING

De viktigaste belysningsdelarna

De viktigaste belysningsdelarna:

  • Den grundläggande belysningen ska alltid lysa upp köket. Du kan snabbt komma igång en mörk vintermorgon och det finns tillräckligt med ljus i köket under gråa dagar.
  • Bra arbetsbelysning är oumbärligt i köket. Det innebär vanligtvis de områden där du förbereder måltider.
  • Riktat ljus kompletterar köksbelysningen. En hängande belysning ovanför matbordet i köket ger optimalt med ljus under måltiderna.
  • Dekorativt ljus ger belysningsplanen det där lilla extra. Lysdioder på socklar eller runt spisen accentuerar kökbelysningen.

EFTERSOM DU ÄVEN LAGAR MAT MED ÖGONEN ...

OPTIMAL LED-KÖKSBELYSNING FÖR DIN ARBETSYTA

Din arbetsyta med förvaring, spis och diskho måste vara mycket väl upplyst. Det är viktigt att undvika olyckor när du skär eller hackar, och även att undvika att anstränga ögonen. Otillräckligt ljus anses ju vara dåligt för ögonen. Över en köksö ger spotlights i taket tillräckligt med belysning. LED-belysning är ett utmärkt val för traditionella kök med väggskåp. Antingen långa ljuslister eller enskilda LED-spotlights som är integrerade i undersidan av väggskåpen och lyser upp bänkskivan ovanifrån utan att skapa skuggor eller blända.

Ett förslag: om du ibland lagar invecklade måltider bör du använda en extra ljuskälla som du kan justera själv. Om du inte har ett ledigt uttag kan belysningen vara batteridriven. När det behövs kan du plocka ut ljuskällan från skåpet, klämma fast den och börja arbeta.

Köksbelysning

TYDLIGT OCH KONCIST

FÅ SVAR PÅ DINA FRÅGOR

1. Hur många kelvin behövs för köksbelysning?

Över arbetsbänken ska belysningen vara minst 3 000 kelvin (normalt vitt) så att dina ögon inte blir trötta i svagt ljus. För LED-köksbelysning på basenheter och över matplatsen räcker det med 2 00–2 700 kelvin (varmt vitt).

2. Hur många lumen är passande för köksbelysning?

Över arbetsbänken ska belysningen vara minst 3 000 kelvin (normalt vitt) så att dina ögon inte blir trötta i svagt ljus. För LED-köksbelysning på basenheter och över matplatsen räcker det med 2 00–2 700 kelvin (varmt vitt).

STILFULLT FÖRBERETT

TIPS FÖR DEKORATIV BELYSNING I KÖKET

Eftersom köket alltmer har blivit till en plats där vi umgås spelar dekorativ belysning en allt större roll. Indirekt belysning skapar en bekväm atmosfär i hela rummet. Det kan vara individuella spotlights som är integrerade i väggarna och lyser upp området upp till taket, eller downlights som är inbyggda i bänkskivorna och lyser upp den nedre tredjedelen av rummet.

Köksbelysning

Fler tips:

  • Installera enskilda lampor i vitrinskåpen för att framhäva porslin och andra samlarobjekt.
  • LED-belysning runt köksbänkarna belyser hela området.
  • Använd färgskiftande LED-lister för att lysa upp köket i till exempel rött, blått eller grönt ljus beroende på humör. De smarta ljuslisterna styrs enkelt via en app eller fjärrkontroll.
  • Välj särskilda effekter för omgivningsbelysning som du kan styra via en app eller till och med ett röstkommando i din smartphone. Du kan till exempel dimma vägglamporna efter en måltid.

Det krävs ett skickligt samspel mellan olika ljuskällor och -färger för att få den perfekta köksbelysningen. Börja planera din LED-belysning nu!

 

LÄMPLIGA PRODUKTER FÖR KÖKSBELYSNING

Dela sidan på sociala media