Professionell


BÄTTRE BELYSNING FÖR MÄNNISKOR OCH DJUR

BÄTTRE BELYSNING PÅ GETGÅRDEN

Projektets fördelar i korthet

 • Övergång till full led-belysning
  Belysningen av getgården i Griesheim i Alsace har renoverats helt och hållet med LED-lösningar. 
 • Lätt installation
  Ägaren till getgården övertygades av den enkla och lättinstallerade armaturen DAMP PROOF SPECIAL. 
 • Ammoniakbeständig belysning för getgården
  Inne på gården ersattes de gamla vattentäta lysrörsarmaturerna helt och hållet med ammoniakbeständiga DAMP PROOF SPECIAL-armaturer. Den här armaturen är rätt belysning för jordbrukssektorn (utom fjäderfäuppfödning) och livsmedelsindustrin (enligt IFS- och BRC-standarder).


 

Projektinfo

 • Griesheim, Frankrike, 2022
 • Kund: Getgård i Griesheim
 • Projekt:  Byt från konventionell belysning till LED-belysning
 • Användning: Industri-
 • teknik: LED-
 • produkter: DAMP PROOF SPECIAL

Förbättrar lantbrukarens arbetsförhållanden och getternas välbefinnande samt sparar energi med hjälp av damp proof special-armaturen.
UTMANINGEN

Om en byggnads användningsområde ändras, ändras också kraven på belysning av utrymmena och måste anpassas efter detta. Harald Meyer Installationen GmbH ställdes inför denna utmaning när rummen i en gammal industribyggnad i Sittensen skulle börja användas som lager och verkstad. Förutom att anpassa belysningen till det förändrade användningsområdet, skulle belysningsnivån i byggnaden också förbättras avsevärt och energieffektiviteten optimeras avsevärt.

LÖSNINGEN

I hallarna och ostproduktionsanläggningen ersattes de traditionella ljuskällorna av DAMP PROOF SPECIAL 1500 50W IP66- och IP69K-armaturer som ger ett jämnt och behagligt ljus för getterna. Dessa helt slutna, ammoniakbeständiga armaturer är också vattentäta och därför lämpliga för livsmedelsindustrin, som t.ex. osttillverkning.

FÖRDELARNA

Tack vare sin höga motståndskraft mot krävande miljöer är den ammoniak-, damm- och vattentåliga DAMP PROOF SPECIAL-armaturen perfekt för den här tillämpningen. Med skyddsklass IP69K kan de tvättas med en högtryckstvätt. Dessa DAMP PROOF SPECIAL IP69K-armaturer uppfyller också kraven från IFS (International Featured Standard Food) och BRC (British Retail Consortium). Eftersom getternas mjölkproduktion och fertilitet också påverkas av belysningen rekommenderas en ljusintensitet på minst 200 lux. Prestandan hos den installerade DAMP PROOF SPECIAL ökar också getternas välbefinnande: mycket lågt flimmer <1 %, ljuseffektivitet på 130 lm/W, ljusflöde på upp till 6 500 lm. Installationen var mycket enkel, snabb och gjordes utan specialverktyg. LED-tekniken gjorde det dessutom möjligt för kunden att spara upp till 55 % energi.

SAMMANFATTNING

Gården är nu utrustad med en belysning som är perfekt anpassad till jordbruksmiljön. Ägaren är nöjd och kan nu arbeta under behagliga förhållanden. Getterna drar också nytta av den goda belysningen, vilket har en positiv inverkan på deras hälsa, välbefinnande och mjölkproduktion.

Belysningen har förbättrats avsevärt jämfört med de gamla armaturerna med konventionella lysrör som inte var tillräckligt effektiva. Nu är det mycket trevligare att arbeta där!

ALLA BELYSNINGSPROJEKT I KORTHET

 

Inspireras av belysningsprojekt.

INTRESSERAD AV LIKNANDE INNEHÅLL?

Dela sidan på sociala media